Tuesday, August 14, 2012

berita yang mengejutkan

ll

Assalamualaikum... 

lamanye la tak ku hapdet kan blog aku yang dah bersawang tahap gaban ni... alahai...apa nak dikata, tuan tanah sibuk, tapi yang ye nye kadang-kadang tak sibuk mana pun, cuma buat-buat sibuk.. benonye malas tu yang lebey... hahahahha..

sebenarnya citer ni dah agak-agak basi. kejadian yang berlaku mmg membuatkan jantung aku bagai nak luruh.. huhuhu.. memang menguji kekuatan mental dan fizikal aku yang sememangnya masa tu tengah berperang ngan emosi. almaklumlah aku tengah final exam.. sepatutnya tak boleh diganggu dengan berita-berita yang boleh mengganggu konsentrasi.. ecehhhhh...tp apakan daya.. oleh kerana perasaan ingin tahu tu meluap-luap.. terpaksalah terima semua kemungkinan yang bakal berlaku..

Kejadian berlaku sekitar minggu pertama bulan Julai 2012 (2 Julai 2012-6 Julai 2012) begitu menyentap perasaan ku.. waktu tu aku tengah cuti sempena final exam.. ada 3 paper yang bakal aku tempuh pada minggu tu.. sebenarnya waktu tu badan tak berapa nak sedap.. rasa macam melayang, angin penuh dalam badan,  asyik la sendawa, sakit perut serupa senggugut, sampai sakit sendi-sendi dan tulang-tulang aku.. eh eh.. apa pasal ni.. actually, memang time tu aku mmg tengah tunggu time untuk period..dalam hati ooooo ni mungkin nak period kot... tapi makin hari makin lama.. period tak jugak kunjung tiba.. eh... musykil jugak ni.. tp dalam hati SANGAT confident yang aku tak mungkin pregnant.. hehehehehe..

Minggu sebelum tu, ada la gak aku pi farmasi.. tujuan untuk membeli ubat turun darah katanya... first time pi beli ubat tuh.. sebelum ni dengar je dari kawan-kawan yang pernah makan.. sebelum ni tak pernah beli.. dan aku beli jugak pil perancang.. hehehehe.. nampak sangat aku nebessssss... hahahaha cuak mak nak !!!! kot-kot 'tersangkut'.. kira hajat di hati aku nak makan la pil perancang tu pas aku period nanti.. kira hajat di hati nak protect dengan lebih confident...ehehehehe. < tau takuuttttt, kalau tak confident tahap gaban >

time beli tu, budak yang jual tu cakap gak ngan aku..

'kak,dah makan ubat ni,dalam masa seminggu kalau darah tak juga turun, akak kena pi jumpa doktor tau...'

dalam hati aku... humang aihhhhhhhh.. dasat gak kesan kesan nye.. nampak macam serius je... ni yang mak takut ni... heeeeeee... tp takpe.. aku akan makan setelah aku buat pregnancy test.. bukan apa... takut punye pasal.. risau lak aku,, nanti lain pulak masalah yang datang.. hmmmm.. baik buat pregnanct test dulu kan..

dalam masa yang sama, kesan alahan dah mula aku rasakan walaupun aku belum pun buat pregnancy test.. alah bau-bauan yang kurang menyenangkan.. contoh bau badan orang.. huaaaa!!! sangat busuk okeh.. lagi la pulak aku kije berhadapan ngan public.. hanya Allah yang tahu macam mana.. rasa pening, mual.. rasa nak tolong pakaikan orang tu dengan air freshner yang aku simpan dalam laci ni haaaaa.... actually,  masa tu masih rasa confident yang aku tak kan pregnant.. maklumlah,, protect terbaek punya... < huhuhu... terbaek la sangatttttt kannnnn >

bila dah cukup 7 hari aku lewat period pagi-pagi tu aku pun buat la pregnancy test dengan keadaan tangan yang menggigil-gigil... haaaaa.. takut mak nak!!! apakah yang bakal aku tempuhi... huhuhuhuhu.. niat di hati kalau sekiranya test ni negatif maknanya aku akan makan gak pil turun darah dan seterusnya nak makan pil perancang.. dan sekiranya lah test ni positif maknanya aku kenalah meredhakan diri.. huaaaaaaaa...sob sob sob.. 

dan dalam masa beberapa minit result nye pun dapat.. huhuhuhu.. apa nak dikata... memang aku harus meredhakan segalanya.. huhuhuhu... inilah yang dinamakan terlajak perahu boleh diundur.. terlajak teeetttttttt ni la dapatnya.. huhuhuhu..





macam-macam perasaan yang aku rasakan selepas tu.. nak nangis ade.. huhuhuhu... aku bukan sedey sebab apa.. first memanglah aleesha tu kecik lagi.. br masuk 2 tahun.. bagi aku kecik la lagi.. sbb antara alia n aleesha memang bayak bezanya.. time aku pregnant aleesha, alia pun 2 tahun jugak tp dia nampak matang.. maklumlah duduk ngan nenek. cakap pun dah pandai..start tak pakai pampers waktu siang, tp si aleesha ni cakap pun tak pandai lagi. camne nak ajar tak pakai pampers. cakap pun tak pandai lagi kan.. 

sebenarnya aku memang planning nak pregnant tapi aku nak bersalin biarlah tahun 2014, sebab time tu aku dah habis belajar.. kalau dah begini nampak gayanya aku terpaksa la drag satu semester sebab kemungkinan besar aku kena ambik cuti satu semester.. kesian pulak nak meninggalkan baby yang masih merah lagi.. pengalaman masa aleesha dulu membuatkan aku rasa kena gak amik cuti semester.. aleesha tak cukup pun dapat air susu aku. sebab habis je pantang aku terus pi kelas.. sangat kasihan okeh.. hukhukhuk.. dan kali ni aku kena pastikan zat-zat air susu ibu tu dapat kat baby ke -3 ni.. 

selepas dapat result tu, rasa macam tak pijak bumi dah.. seharian aku dok kat rumah termenung.. mencari di manakah silapnya.. hehehehe.. ku bukak segala buku yang mencatitkan 'aktiviti-aktiviti'.. eh eh.. ni semua prorect baek punya.. tp aktiviti manakanh yang membuahkan hasil.. huhuhuhu... 

semuanya tak dapat ku jawab. begitu juga dengan suami ku.. dia pun pelik.. macam mana boleh jadi ek?? eh eh.. tanya aku pulak.. heeeee.. akhirnya bile suami ku nampak aku monyok je sepanjang hari, dia pun usap-usap la bahu ku.. takpelah rezeki Allah nak bagi.. benda yang sangat tak disangka mana tau ada hikmahnya.. mungkin Allah nak tambah rezeki kita.. huhuhuhu.. masa tu dah nak mengalir gak la air mata ni tp apa yang boleh ku lakukan..redha dan terima seadanya rezeki ini.. mana la tahu kot-kot rezeki baby boy pulak.. ehehehe.. harapan tu tetap ada tp aku tak nak mengharap sangat.. terima seadanya apa yang Alah nak bagi... 

" Ya Allah, Peliharakanlah anak ku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan  selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. 

Ya Allah, rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat nabi muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.. Amin...  








8 comments:

  1. Replies
    1. thanks yana.. hehehehe..nmpknye thn dpn akk plk la yg coti sem..huhuhu

      Delete
  2. eh jumpa dlm dunia blogger.. jumpa kat aili punya FB.. kiranya awak makcik saya la sbb saya anak en rauf.. kenal? hikksss kecik dunia alam maya ni kan... sedih baca kisah atok pergi tu... saya tak dapat ziarah pun sbb kenapa ya, lupa plak tapi rasanya masa tu xde kat KL ni.. sedekah al-fatihah je moga arwah atok bersama2 org beriman.... oklah pjg plak komen.. sama2 ler kite jd preggy mom ni cuma saya dah nak beranak dah.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...ni kira pangkat anak buah n makcik la ni ek?acik tak berapa nk cam sharlene yang mana satu, anak ke berapa ek.. maklumlah bkn sll jumpe pn.. huhuhu..dulu masa kamu semua kecik2 sll datang rumah atok pun tak brp nak mesra sangat kan..sbb jupe pun setahun sekali..heheeh.. insyaallah kita masih blh merapatkan ukhuwah sesama kita.. nnti adik (najid) nak kawin kan?insyaalah kami datang klu tak de apa aral melintang..

      Delete
  3. salam.saya ni kes macam akak la.anak baru setahun.skrg dlm delima xdtg period tapi buat upt negative.cuma nak tnye ubat turun haid tu name ape ek.blh beli kat mane ek

    ReplyDelete
  4. Waaaa....sama.anak sulung baru 2 years++.yg 2nd 9 bln.tetiba sangkut.ada sesapa blh advice ubat turun period

    ReplyDelete
  5. Waaaa....sama.anak sulung baru 2 years++.yg 2nd 9 bln.tetiba sangkut.ada sesapa blh advice ubat turun period

    ReplyDelete
  6. emm baru nk beli pil prancang, mujur jmpe blog ni..

    ReplyDelete